Ambacht & Restauratie
Ornamentiek in stuc bood vanaf het eind van de 17e eeuw nieuwe mogelijkheden ter vervanging van steenhouwwerk. Lichter van gewicht en in relatief kortere tijd te realiseren. Maar ook de rest van het interieur profiteerde mee door de toepassing van steeds grotere vensters en de weerkaatsing van licht via stucplafonds. Een ambacht in ontwikkeling, met veelal eigen receptuur en aanpak.
Keizersgracht Amsterdam, Singel (I) Amsterdam, Voorhaven Edam, Singel (II) Amsterdam, Voorhaven Rotterdam, Herengracht (I) en (II) Amsterdam
"Mooier voor minder". Met de industriële revolutie kwam ook de productie van droogstucelementen op gang. Collecties van moedermallen werden vanaf circa 1850 vervaardigd voor massaproductie van ornamentiek. Versieringen in historiserende neo-stijlen en eclectiek konden vanuit een catalogus worden besteld. De vooruitgang van toen vraagt nu om een eigen restauratiegedachte.
Zonder gedegen vooronderzoek kan een restauratie in de toekomst voor nieuwe schade zorgen. Ambacht & Restauratie voert in opdracht van stichtingen en overheidsinstellingen onderzoek uit naar de huidige staat van onderhoud, gebruikte materialen, technieken en kleuren voor een onafhankelijk behandelings- en restauratieadvies, voor directiebegrotingen en subsidieaanvragen.
Diverse onderzoeken voor het Rijksvastgoedbedrijf, gemeente Dordrecht, diverse VVE's, Shell, Artis, Koninklijk Tuschinski Theater
In veel publiek toegankelijke gebouwen ontstaat schade vaak door het gebruik ervan. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Het is van groot belang schades steeds tijdig onopvallend te herstellen, op de juiste wijze, met de juiste materialen en technieken, in de juiste kleur, glans en applicatietechniek. In theaters, bioscopen en concertzalen mag je een constante kwaliteit van het gebouw en de afwerkingen verwachten.
Concertgebouw Amsterdam, Kleine Komedie Amsterdam, Koninklijk Tuschinski Theater Amsterdam
De uitkomsten van vooronderzoek bepalen de vereiste en gewenste aanpak van een restauratie. Riet, rinkellatten en baksteen zijn de meest voorkomende dragers van historisch stucwerk. Deze dragers moeten in orde zijn, alsmede de hechting van het stucwerk hieraan.
Schade kan zijn ontstaan door instabiliteit in de drager, maar ook door onzorgvuldig handelen of te veel en te diverse verflagen waardoor de oorspronkelijke, vaak zo kunstig gemaakte detaillering verloren raakt. Vroegere, en vaak onkundige herstellingen maken wij ongedaan.
Wateroverlast door lekkages of optrekkend vocht kunnen het begin van ellende zijn, met schades door roest of zouten tot gevolg. De schade bestaat dan uit het scheuren en/of losraken van stucwerk
In voorkomende gevallen helpen de vakgroepleden elkaar bij het realiseren van zeer omvangrijke retauraties. Maar ook als ergens een planning in het geding zou komen, kunnen we op elkaar bouwen. Vertrouwde restauratiekwaliteit.